Najlepsze przepisy na ocet malinowy

getty-pg Uwielbiam zapach malin. Świeżych, ale też tych odpowiednio zachowanych na później. Nie zawsze i nie do wszystkiego da się wykorzystać maliny świeże i mrożone. Dlatego w sezonie, ale i poza nim, rubinowe butelki kuszą szczególnie i bywają nieocenionym skarbem natury. Używam ich w kuchni, ale też w … łazience. Malinowy ocet – zwłaszcza w pełni ekologiczny i naturalny, to doskonały dodatek do sałatek, sosów i dressingów, zalew. To wspaniała przyprawa, konserwant, ale też świetny kosmetyk (np. jako płukanka do włosów – m.in. tonizuje skórę głowy i wzmacnia cebulki włosowe).

raspberries-istock_PG

Oto moje ulubione i sprawdzone przepisy na domowej roboty ocen malinowy. W różnych proporcjach, wariacjach i zestawieniach smakowych. Dajcie znać jeśli znacie inne, warte uznania lub zasmakujecie w którymś z tych.

P.S. Przed przygotowaniem lub w trakcie gotowania możemy przygotować i wyparzyć odpowiednio dobrane do naszych proporcji naczynie, w którym będziemy przechowywać ocet. Może to być butelka, karafka, ostatecznie słoik. Powinny być one odporne na wrzątek, zimno oraz przed wlaniem octu być dokładnie umyte i wysterylizowane.


maliny-ocet-podgruszaOCET MALINOWY

Czas wykonania: ok. 20 min. + czas odstania, ilość porcji: ok. 60 (wydajność ok. 5 szklanek)

Składniki:
4 szklanki świeżych malin
5 szklanki białego octu winnego (lub jabłkowego, będzie nieco inny posmak i efekt)
1/2 szklanki cukru (3/4 jeśli wolimy bardziej odczuwalną słodkość)

Wykonanie:

Owoce delikatnie opłukać i pozostawić do wyschnięcia (najlepiej na papierowych ręcznikach). W dużym rondlu wymieszać i zagotować ocet z cukrem. Gotować nie doprowadzając do wrzenia, na małym wolnym ogniu, stale mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie zagotowywać. Owoce wsypać do słoika i zalać gorącą zalewą octową. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej na 48 godzin. Po 2-3 dniach przelać powstałą zawiesinę przez kilka warstw gazy / pieluchy tetrowej do sterylnej butelki, karafki lub innego słoika. Przechowywać szczelnie zamknięty, w chłodnym i ciemnym miejscu (szafka, piwnica, etc.).

miod-podgruszaOCET MALINOWO-MIODOWO-CYTRYNOWY

Czas wykonania: ok. 25 min., ilość porcji. ok. 15 (w zależności od rodzaju produktów i proporcji otrzymujemy ok. 2 szklanek)

Składniki:

3 szklanki świeżych lub mrożonych malin (nie mogą być słodzone!)
1 szklanka octu jabłkowego (można także wykonać samodzielnie)
1/2 szklanki miodu, sok z 1/2 cytryny (można pominąć, ocet będzie mniej kwaśny i bez aromatu cytryny)
Dla wzmocnienia smaku i zapachu: 1 laska cynamonu i wanilii

Wykonanie:
W średniej wielkości garnku lub rondlu łączymy wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu i pod przykryciem gotujemy mieszaninę przez ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia. Lekko ostudzoną zawiesinę przecedzamy przez gazę / pieluchę tetrową. Na koniec wlewamy płyn do dokładnie wyparzonego i wysterylizowanego naczynia. Zamykamy i przechowujemy ocet w lodówce (lub w ciemnej chłodnej szafce), aż pojawi się nieposkromiona ochota go wykorzystać. 


mięta-podgrusząOCET MALINOWO-MIĘTOWY

Na przepis ten wpadłam chcąc urozmaicić jedną z ulubionych sałatek. Tego lata mięty było więcej niż zazwyczaj. Używaliśmy jej na różne sposoby – my i zwierzyniec. Dlaczego maliny i mięta? Lubię to połączenie. Pasuje zarówno do obiadu, jak i słodkiego podwieczorka. Jest świeże, rześkie. Ocet ten w zależności od proporcji i dodatków sprawdzi się zarówno w przypadku dań pikantnych, jak i sałatek owocowych.

Czas przygotowania: ok. 15 min. + czas chłodzenia;  Ilość porcji: ok. 10

Składniki
3 szklanki malin

ok. 20-30 świeżych listków mięty 

2 szklanki octu winnego (zwłaszcza jeśli do dań mięsnych-rybnych) lub jabłkowego

Opcjonalnie sok z 1/2-1/4 cytryny i świeża dobrze umyta skórka z cytryny (dodatkowy aromat)

Wykonanie:

Liście mięty umieścić w odpowiednio przygotowanym słoju lub karafce (można ręcznie część z nich rozdrobnić). Do małego rondelka wlać ocet i dodać ewentualny sok z cytryny (i skórkę). Doprowadzić do wrzenia, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia i ostrożnie zalać miętę. Ostudzić do temperatury pokojowej i zamknąć. Po 24-48 godzinach wyciągnąć/odcedzić skórkę cytrynową. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Przydatność spożycia do roku czasu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s